ALABALIK >>

Tanıyalım 

Doğal yemlerle avcılık 

Yapay yemlerle avcılık 

Olta takımı 

flymkn-2
Alabalık Olta Takımları ve Av Teknikleri: Alabalık avı olta takımı çok basit olarak bir kamış, olta ipi ve olta iğnesinden oluşabilir. Bu sisteme ilave olarak Fly yöntemiyle av için olta makarası sürütme yöntemiyle av için olta makinası kullanılır. Bu teknik için normal kullandığımız olta ipinden farklı özel bir lider misina ye bağlama yöntemleri ve yemler mevcuttur. Doğal ve yapay yemler kısmında da söylediğim gibi bu tekniğin profesyonelleri size benden daiyi yol göstereceklerdir.

alabalık makinası Makinalar balığın cinsine, kullanma amaç ve özelliklerine göre değişir. Örneğin alabalık avında derede sürekli gezip, taşlardan inip çıkacağınız için çok hafif olmalı ve ince misinanızı sarabilmek için kafası küçük olmalıdır.. Makinaların tanıtım ilanlarında yada kutularının üzerinde genel bir kural olmamakla birlikte model olarak 1000 yada 1500 den başlayan 4000 ne kadar olan numaralar alabalıkiçin uygundur. Sağdaki resimde avuç içine sığacak kadar küçük olanı 1000 numaralıdır. Makinanın küçüklüğü dağda derede ağırlık yapmadan bileği yormadan taşıma ve kullanma kolaylığı verir. Yine ayrıca makinaların üzerinde yazan misina sarım metreleri size ipucu verir. Örneğin 0.20 - 100 mt yazan bir makina alabalık avı için uygun olacaktır.

kamis-3 Kamış:Takımın diğer bir elemanı ise kamıştır. Kamış iki parça yada teleskopik olabilir. Ancak ağırlığı 5 gr kadar olan yapay yeminizi atmak için mutlaka çok esnek ve hafif olmalıdır. Kamışın boyunun 1,60-1,80 cm arasında olması idealdir. Ancak bazen dere ile durduğunuz yerin seviyesin fazla olması durumunda daha uzun kamışa ihtiyacınız olur, böyle durumlarda 2 mt yada 2,40 mt lık kamışla bile avlanabilirsiniz. Takımın en önemli elemanı olan kamışın esnekliği mutlaka fazla olmalıdır. Bu püf noktasıdır.
 
Misina: mknkafa-4
Misinanızda yeminizin hafifliğinden dolayı daha uzağa atabilmek için genelikle 0.20 mm ‘lik misina kulanmı yaygındır. Daha incesini de kullanabilirsiniz ancak çok ince misina taşlara sürtünüp kolayca kopabilir. Daha kalınına ise balık pek gelmez. Misinamız tam makinamızın kafasını dolduracak kadar sarılmalıdır. eksiği atarken düzgün açılmamasına , fazlalığı ise misinanın sıyrılıp dolaşmasına neden olur.

 
makina-2Sürütme yöntemiyle alabalık avcılığı: Bu yöntemle avcılık için fırlatılan yapay yem dibe takılmayacak bir hızla makinamızın kolu çevrilerek çekilir. Bu yönteme sudan karaya sürütme denir. 20 lik misinalar yaklaşık 4 kilo kadar çeker ancak makinanın debriaj ayarı 1 kiloyu çekecek daha sonra boş dönecek şekilde yapılmalıdır. Böylece vuran balık eğer 1 kilodan daha fazla kuvvet uygularsa hem biz bir yandan kolu çevirirken misinamız gergin kalacak hemde 1 kilodan fazla kuvvette misina biz sardığımız halde boşaldığından kopmayacaktır. Makinanın debriajı alttaki çizimdeki tip makinalarda en ucundaki kısımdır. yandaki resimdeki tipteki makinalarda ise en gerideki kısımdır. Ayarlamak için 1 kiloluk bir ağırlığı misinanıza bağlayıp bunu çekecek kadar olana değin debriaj vidasını sıkın. Bundan sonra her biraz daha fazla sıktığınızda misinayı debriaj bırakmayacağından iri bir balık geldiğinde kopma ihtimali artacaktır.

Balık vurduğunda debriaj ayarınız fazla gevşek geliyorsa o anda sıkabilirsiniz yada tam tersine gevşetebilirsiniz. Makinanızın önden debriajlı ise arkasında; arkadan debriajlı ise fotoğraftaki gibi altında debriaj aktivasyon pimi vardır. Sağa yada sola yönlendirdiğinizde makinanızı sararken tıkır tıkır ses çıkarır. Bu bazı makinalarda hem kafanın geri dönmesini engeller hemde debriajı aktif hale getirirken bazı makinalarda sadece kafanın geri dönmesine engel olur. Unutmayınız ekipmanı doğrı tanımak başarıyı arttıracaktır.

 Sürütme yönteminin uygulaması kolaydır ancak eğer derede avlanıyorsanız su derinliğinin en az 30 cm olması gerekir, ayrıca derenin içinde kaya ve ağaç dallarının az olmasına dikkat etmelisiniz. Sürekli kayaya ve ağaca taktığınız yeminiz balıkları huzursuz eder. O nedenle at çek yaparken suyun kaya önünde oluşturduğu derin bölgeye yeminizi atar ve çekmeye başlarsanız makinanızı üçüncü yada dördüncü turunda ilk alabalığınızı yakalarsınız. Ancak bazen derede suyun akış hızı bazen öyle artarki attığınız döner kaşığı çekerken suya batıramazsınız. . Karların erimesiyle akış hızı artan derede avlanmak zordur, birkaç gün sonra akış hızı azalaca derde avlanmak daha verimli olacaktır. Bazen de su seviyesi öylesine düşerki yem sürekli kayaya yosunlara takılır. Ancak hiç bir zaman derede su bitmez. Derenin kaya altlarında gölcükler oluşur. Ayna denilen alanların çapı 4-5 metreyi geçmez. Orhan Yılmaz’ın deyimiyle işte burada ustalık konuşur. İyi bir balıkçı o suya yaklaşmadan 7-8 metreden o bölgeye adeta noktasal atış yapar ve oradaki balığıda alır.

mkn1
1-Misina sağ elin işaret parmağı ile kamışa bastırılırken,sol ellede makinanın mandalı açılır
mkn2
2-Yem savrulurken, misinayı tutan parmak serbest bırakılır.
mkn3
mkn4

Balık yakalanınca önce genellikle bir suyun dışına doğru fırlar. O sırada misinanınız kopmaması içinde debriaj ayarı tam olmalıdır. Sonra telaşa kapılmadan sarmaya devam edilip karaya iyice yaklaşınca tercihan kepçeyle dışarı alınır. Eğer kepçeniz yoksa balığı fazla havalandırmadan geri çekilerek sürüyerek karaya çıkarmak gerekir. havaya kaldırıp vücudunuzu döndürerek çıkarırsanız iri balıkların havada çırpınırken samandramisinayı koparmasını seyredersiniz. igne2

Sarkıtma  yöntemiyle alabalık avcılığı: Doğal yemlerle yapılan alabalık avcılığı yöntemidir. Genellikle şamandra kullanılan beklemeye dayalı bir yöntemdir. Olta ipi olarak 25 lik yada 20 lik misina kullanılır. Benim tercihim 25 lik misinaya 20 lik köstekler şeklindedir. Alabalık avında ince hassas olanları tercih edilir. Olta takımımızın en uç kısmını ise iğneler oluşturmaktadır. Bir olta iğnesi; uç, dirsek,beden,tırnak ve gözden oluşur. Balık iğneleri, bütün ülkelerde boyutlarına göre numaralandırılmıştır. Ancak firmalara göre bu numaraların farklı olduğu görülüp uluslararası standart geliştirilmiştir. Genellikle 1'den 24 e kadar numaralandırılmış olup bu sistemde numara yükseldikçe iğne küçülmektedir. Diğer taraftan 1'den başlayıp 1/0 . 2/0 şeklinde yapılan numaralanmada ise numara küçüldükçe iğne büyümektedir. Bu iki sistem dışında numaralandırma yoktur. klipslifirdondu

Takımın Hazırlanması: Tercihinize göre 20 lik yada 25 lik Olta ipinin ucuna bir fırdöndü takılır. Fırdöndüden sonraki kısmın adı artık bedendir. Sürütme yönteminde beden kullanılmaz yem direkt klipsli bir fırdöndiye takılır. Sarkıtma yönteminde ise klipsi olmayan fırdöndü tercih edilir. Fırdöndüden sonra bağlanan beden ya olta ipinin kalınlığında yada bir incesi kalınlıkta olur . Benim tercihim 25 lik olta ipine 20lik köstek ve beden seklindedir. Önce fırdöndüye 1-5 metrelik bedeni takalım .Alabalık yüzeyden yem alabildiğinden daha uzun bedene gerek yoktur. daha sonra samandrayı takar en ucuna da 8 yada 9 numara çapraz beyaz yada kırmızı iğne bağlarım . Ek bir iğne daha bağlanabilir. Tebliğe göre bir takımda alabalık avı için 2 den fazla iğne bağlanamaz. İşte bir olta takımında bağlanan her ek iğneyi bedene bağlayan yan dal gibi olan misina parçasına köstek denir. kösteğin iğnesinide genellikle tanabdaki iğneden 1 numara büyüğünü seçerim yani 10 numara iğne bağlarım. Daha sonra su derinliğine göre şamandramın boyunu ayarlar iğnelere doğal yemimi takarak avlanırım.

Alabalık avında dikkat edilecek hususlar

·
Alabalık, oksijeni bol soğuk sularda yaşar. temiz olmayan, su sıcaklığı 15 derece üzerinde olan sularda zor bulunur .
· Yazın sıcak havada, özellikle gölde zor balık tutarsınız, şansınızı zorlamayın.
· Gölgenizi suya düşürmeyin, avlanırken mümkün olduğunca güneşi karşınıza almaya çalışın.
· Bölgedeki doğaya uygun giyinin.
· Sessiz olun.
· Yağmurdan sonraki bulanık suda avlanmayın, balık saklandığı kayanın altından kolay kolay çıkmaz
· Yağmurdan sonra dereye fazla yaklaşmayın. Sizin bulunduğunuz bölge az yağmur yağmış bile olsa daha yükseklere yağan yağmurlar sizin bulunduğunuz bölgeyi etkileyebilir ve beklemediğiniz bir selle karşılaşabilirsiniz.
 

 

Bu site amatör balık avcılığına adanmıştır.
Yoğun bir emekle hazırlanan bu sitedeki bilgi ve belgelerin kaynak gösterilerek dahi izinsiz kullanımı yasaktır.
© bizimolta.com 1998 tüm hakları saklıdır.
web tasarım : rastgele

 

Free Web Hosting